Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Kalksten

Kalksten är en sedimentär bergart som huvudsakligen består av kalk. Stenen har nästan samma egenskaper som marmor men förekommer oftast i lite mörkare färger och har ingen marmorering. Däremot förekommer ofta fossiler som ger materialet lite spänning.

Kalksten bryts på väldigt många ställen men det är främst kalksten från Sverige, Tyskland och Portugal som används. I slipad form lämpar sig materialet bäst inomhus. Materialet kan även användas utomhus men med grövre yta såsom hyvlad eller huggen. Eftersom materialet består av kalk bör man undvika att använda det i sura miljöer.

Ett urval av kalksten

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

 

Bilderna visar materialets ungefärliga struktur och färg. Färgerna återges inte alltid korrekt på bild. Olikheter i kornighet, färg och struktur såsom ådror, fläckar och schatteringar är naturbildningar och får beräknas förekomma vid leverans.