Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Trappor och fasader

Att klä trappor och fasader med natursten har alltid vari ett klokt och långsiktigt val. I vårt sortiment finns ett stort urval av material med olika färger, struktur och egenskaper. Önskemålen skiljer sig för utomhusmiljö och inomhusmiljö. Inomhus önskar man ofta en slät lättstädad yta medan man vill ha en grövre och halkfri yta utomhus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trappor inomhus

Som beläggning på trappor är både marmor, kalksten och granit lämpliga material. Plansteg och eventuella sättsteg göres i hela bitar (max 2 m långa) och 20 eller 30 mm tjocka. Ofta används samma material som anslutande golv. Lämplig yta är finslipad eller eventuellt grövre. I offentlig miljö kan man göra stegmarkeringar på första och sista steget eller ha hela steget i avvikande färg. 

Trappor utomhus

För utomhus är en beklädnad med granit att föredra. Graniten utföres normalt 30 mm tjock med grov yta såsom flammad eller krysshamrad. Marmor och kalksten kan också användas utomhus med grövre yta. Dock är livslängden något kortare för marmor och kalksten. Trappor kan också göras i form av hela blocksteg.

 

Fasadbeklädnad

En naturstensfasad är vacker och underhållsfri. Hela fasaden kan kläs med natursten eller bara den del som är mest utsatt (t ex socklar, smygar, första våningsplan). För att ge fasaden karaktär kan man använda natursten med olika form och/eller ytbehandling.  Variationen är nästan oändlig. Normalt göres beklädnaden 30 mm tjock och fästes på rostfria kramlor. Kompositsten fästes på samma sätt.