Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Marmor

Marmor är den mest kända stensorten och har sedan urminnes tider varit en symbol för lyx. Dess vackra marmorerade yta som går att polera till spegelglans är ett av naturens under. Marmor som är en metamorfos av kalksten vars huvudbeståndsdel är kalk, är inte lika hård som granit men är ändå hårdare än de flesta byggnadsmaterial. Syror etsar ytan varför det inte är lämpligt med blanka skivor i utsatta miljöer som till exempel köksbänkskivor. Däremot är marmor ett förträffligt material till inredningsdetaljer, golv (gärna med golvvärme), trappor inomhus, fönsterbänkar och som omfattningar framför öppna spisar m m. 

Marmor finns i många olika färger och mönster med nästan oändligt antal variationer. Lämplig ytbehandling för marmor är finslipad (sidenmatt) för golv, trappor och bänkskivor samt polerad (spegelblank) för fönsterbänkar, spisomfattningar och väggplattor.

Ett urval av marmor

Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

 

Bilderna visar materialets ungefärliga struktur och färg. Färgerna återges inte alltid korrekt på bild. Olikheter i kornighet, färg och struktur såsom ådror, fläckar och schatteringar är naturbildningar och får beräknas förekomma vid leverans.